fbpx

Reorganisation, Renovation And Extension of an End of Terrace House

Tufnell Park, London N19


A beautiful, locally-listed, end-of-terrace house in at the Tufnell Park Conservation Area that was starting to feel a bit crowded. Having just had their third child, the owners asked us to help them with a fundamental re-think of how the house could work for them: how they could get more space, and how they could reorganise the space they have to suit the bigger family.


 

 

 


Utilising an existing side passage, a slender, 2-storey extension connects the lower level directly to the street, freeing up the upstairs to be better used for other things.

Moving the entrance, circulation and services spaces outside the house shifts focus to the garden level and frees the raised ground floor to provide what is needed most: private space.

The ground floor becomes the parents’ bedroom suite, with dressing room and shower room, accessed through a hidden “jib” door.  The old front room becomes the home office, with an en-suite storage room, also accessed through a jib door.

The basement becomes a large, bright, open-planned kitchen / living / dining room.  A wall of storage conceals the connection to the new corridor, through what was the exterior wall.

An existing 2003 kitchen extension is stripped back and re-configured.  The existing resin floor and green roof are retained and restored.  A new zinc-clad dormer loft is added, after successfully overturning a planning refusal under the previous architects.

Upon completion in the homeowners exclaimed the house was “exactly the game-changer they had hoped it would be.”

Construction cost: £390,000.  Total project cost: £530,000 inc.VAT and all planning and professional fees.


 


Awards

Architects’ Journal 2018 Retrofit Awards Finalist – House £250,000 – £500,000
The Sunday Times 2018 British Home Awards Finalist – Home Extension of the Year
The Daily Telegraph 2019 Homebuilding and Renovating Awards Finalist – Best Extension and Readers’ Choice Awards
Designer Kitchen and Bathroom Awards 2019 Finalist – Bathroom of the Year


Planning Consultant
Planning Insight

Structural Engineer
QED Structures Ltd

Main Contractor
Projects Ten Ltd

Photographers
Matt Clayton and Chris Snook


During Construction


Drawings